Skip to content

Γιατί να μην χρησιμοποιώ αλλαντικά

allantika

Γιατί να μην χρησιμοποιώ αλλαντικά και ειδικά γαλοπούλα, αφού είναι light προϊόν και δεν παχαίνει;

Ας δούμε καταρχάς τι είναι τα αλλαντικά, πώς παρασκευάζονται, τι περιέχουν και αν τελικά είναι μια υγιεινή επιλογή.
Τα αλλαντικά είναι παρασκευάσματα από κομμάτια κρέατος ή αυτοτελή τεμάχια τα οποία καθίστανται διατηρητέα έπειτα από επεξεργασία, όπως αλιπάστωση και κάπνισμα σε ξύλο. Κατά την επεξεργασία χρησιμοποιούνται νερό, αλάτι, σάκχαρα, ζελατίνη (κυρίως από δέρμα χοίρων), το πλάσμα ή τον ορό αίματος, γάλα ή φυσική πρωτεϊνη (σογιάλευρο). Ως επιπρόσθετα συστατικά χρησιμοποιούνται νιτρικά ή νιτρώδη άλατα, γαλακτοματοποιητές (δίνουν συνοχή και ομοιόμορφη υφή και συγκράτηση της κρεατόπαστας), ασκορβικό οξύ, γλουταμινικό οξύ (ενισχυτικό γεύσης), ένζυμα κ.α.
Ο λόγος για τον οποίο ο διαιτώμενος θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους τρόφιμα είναι κυρίως τα προαναφερθέντα “επιπρόσθετα συστατικά”. Για παράδειγμα το όξινο μονογλουταμινικό νάτριο είναι μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρων στη βιομηχανία κρέατος όχι μόνο με σκοπό να βελτιώσει τη γεύση, αλλά και να δημιουργήσει στον καταναλωτή μια αίσθηση πληρότητας και ευφορίας επιδρώντας στο νευρικό σύστημα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή χρήση δημιουργεί εξάρτηση οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε παχυσαρκία διότι ο οργανισμός “εθίζεται” και καταλήγει να τρώει περισσότερη βιομηχανοποιημένη τροφή (η οποία παραγκωνίζει υγιεινές επιλογές). Επίσης έχει συσχετιστεί και με παθογένεια άλλων προβλημάτων όπως κεφαλαλγίες, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες κ.λ.π.

Είναι σαφές ότι η βιομηχανία λατρεύει το MSG διότι έχει μοναδική ικανότητα να μετατρέπει τη φθηνή πρώτη ύλη σε γευστική εμπειρία. Χωρίς το MSG το απολαυστικό γαλοπούλα ή το μπέικον δεν θα είχαν αυτή την εκρηκτική γεύση και θα ήταν απλά ένα αφυδατωμένο κομμάτι κρέας.

Συμπέρασμα

Αποφεύγουμε την καθημερινή χρήση, καταναλώνουμε περιστασιακά και με μέτρο 1 φορά/εβδομάδα, επιλέγουμε προϊόντα στη φυσική τους μορφή και ως ενισχυτικά γεύσης χρησιμοποιούμε μπαχαρικά, σκόρδο, λαχανικά κ.α. Έτσι λοιπόν απαντώντας στο αρχικό ερώτημα, ναι μεν κάποια αλλαντικά είναι χαμηλά σε θερμίδες (kcal), αλλά δυνητικά λόγω της “γευστικής εξάρτησης” που προκαλούν μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους και στην παχυσαρκία, καθώς και να προκαλέσουν φλεγμονές, κεφαλαλγία και άλλες ασθένειες που έχουν συσχετιστεί με την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών γενικότερα!

Προγραμματίστε μια συνεδρία
Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα

Πίνακας περιεχομένων

aristea
ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΑΖΟΥΛΗ

Χημικός - MSc Διατροφή και μεταβολισμός
Απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρώπινη Διατροφή και το Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Εργάστηκε ένα χρόνο ως ερευνήτρια στο Rowett Research Institute.