Skip to content

Ozempic. Τι είναι τελικά αυτή η ένεση?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΝΕΣΗ OZEMPIC ?

Τα σκευάσματα GLP-1 ανάλογων και αγωνιστών υποδοχέων, όπως το Ozempic, Saxenda, Trulicity κ.α. αποτελούν τη νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση του αυξημένου σωματικού βάρους. Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) μάλιστα, φαίνεται και να υπερέχει στην απώλεια βάρους, ενώ και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί πάνω της.

Στο εξωτερικό έχει ήδη ακουστεί πολύ η συγκεκριμένη ένεση καθώς την χρησιμοποιούν πολλοί επώνυμοι για γρήγορο αδυνάτισμα. Έτσι η ζήτηση για το Ozempic σταδιακά αυξανόταν και έχει φτάσει σήμερα σε τεράστια έλλειψη  παγκοσμίως.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε για πρώτη φορά το ενέσιμο αυτό φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη το 2017. Έπειτα, ο οργανισμός ενέκρινε το φάρμακο Wegovy, το οποίο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το ozempic και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας το 2021. Τότε ήταν που το συγκεκριμένο φάρμακο έγινε «διάσημο». Ιδιαίτερα στο διαδίκτυο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και συνεχής αναζήτηση για την εν λόγω ένεση η οποία πλέον είναι δυσεύρετη.

 

ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ?

Η δραστική ουσία του είναι η σεμαγλουτίδη. Πρόκειται για ένα ανάλογο του GLP-1. Ως κύρια δράση  διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα και μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που παράγεται από το ήπαρ. Φαίνεται τελικά να έχει πολλαπλά οφέλη :

–ρύθμιση του σακχάρου και μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
– βελτίωση καρδιαγγειακού προφίλ
–βελτίωση της μη αλκοολικής λιπώδους διηθήσεως του ήπατος
–μείωσης της αρτηριακής πίεσης
– απώλεια βάρους

Το συγκεκριμένο φάρμακο λοιπόν έχει φανεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους με διπλό μηχανισμό. Πρώτον επιδρά άμεσα στον υποθάλαμο, στο κέντρο της όρεξης και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Δεύτερον ενώνεται με υποδοχείς στο στομάχι με αποτέλεσμα να καθυστερούν την απομάκρυνση των τροφών μετά το γεύμα, δίνοντας την αίσθηση του γρήγορου και παρατεταμένου κορεσμού, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη τροφής. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν σημαντική απώλεια βάρους η οποία κυμαίνεται από 3% -14% περίπου τους πρώτους 3 μήνες συνεχής χρήσης του, και έως 25% στους 6 μήνες.

 

ΠΩΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ?

Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ένεση αυτή θα πρέπει να χορηγείται με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Ο γιατρός σας θα κρίνει εάν το χρειάζεστε, σε ποια δόση και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το Ozempic είναι μια υποδόρια ένεση που γίνεται στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η θέση της ένεσης μπορεί να αλλάξει χωρίς προσαρμογή της δόσης. Το Ozempic δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά.  Η χρήση της είναι μία φορά εβδομαδιαίως, την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα, εάν είναι εφικτό. Μπορείτε να κάνετε την ένεση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από τα γεύματα.

Μόλις κάνετε την ένεση, το μέγιστο επίπεδο επιτυγχάνεται σε μία έως τρεις ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δείτε τα αποτελέσματά του. Η αρχική δόση είναι 0,25 mg μια φορά την εβδομάδα για τις πρώτες 4 εβδομάδες. Έπειτα με τη καθοδήγηση του γιατρού μπορεί να γίνει αύξηση της δόσης σε 0,5 mg την εβδομάδα. Εάν χρειάζεστε επιπρόσθετη τιτλοποίηση, η δόση μπορεί να αυξηθεί έως 1 mg μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες . Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη σωστή δοσολογία.

Στο εξωτερικό η σεμαγλουτίδη, με την εμπορική ονομασία Wegovy, που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, κυκλοφορεί έως 2.4mg, αλλά στην χώρα μας δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη ένδειξη συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ?

Απευθύνεται σε άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη που αδυνατούν να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου τους ή σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά σκευάσματα για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Χορηγείται σε ενήλικες οι οποίοι:

έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m² (παχυσαρκία)

έχουν ΔΜΣ ≥ 27 kg/m², με συνοδά νοσήματα που σχετίζονται με το βάρος (όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου ή ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου).

Το Wegovy στο εξωτερικό έχει πάρει έγκριση για χορήγηση σε έφηβους (>12 ετών) με παχυσαρκία (ΔΜΣ > 95ο  εκατοστημόριο) ή υπέρβαρους (ΔΜΣ > 85ο εκατοστημόριο) και τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος.

 

https://co-metabolism.gr/ypologismos-bmi-rmr/

 

ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ?

Οι συχνότερα αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι διαταραχές του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένης ναυτίας, διάρροιας και εμέτου. Η διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων διαφέρει στους ασθενείς. Κατά κανόνα τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μία περίοδο προσαρμογής, αλλά όταν η δόση αυξάνεται είναι πιθανό να ξαναεμφανιστούν.

Η χρήση του Ozempic μπορεί να σχετίζεται και με άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκέφαλο, ζάλη, κοιλιακό άλγος και κόπωση, συμπτώματα δηλαδή που μοιάζουν με γρίπη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες και μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους.

Δεν παρατηρήθηκαν επεισόδια σοβαρής υπογλυκαιμίας όταν η σεμαγλουτίδη χρησιμοποιήθηκε ως μονοθεραπεία. Συμπτώματα υπογλυκαιμίας όμως, είναι πιθανό να εμφανιστούν όταν συνδυάζεται το Οzempic μαζί με άλλα αντιδιαβητικά δισκία.

Πιο σπάνιες παρενέργειες είναι η χολολιθίαση και η παγκρεατίτιδα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι υπάρχουν αντενδείξεις στη χρήση των GLP-1 αναλόγων και αγωνιστών υποδοχέων, όπως η χρήση τους σε άτομα που δεν πληρούν τα ανθρωπομετρικά κριτήρια, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που θέλουν να μείνουν έγκυες, οι έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ?

Δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να μας δείχνουν τη διατήρηση ή όχι των κιλών που χάθηκαν με τέτοιου είδους θεραπείες. Παρολ’αυτά  οι “γρήγορες” και “μαγικές” μέθοδοι αδυνατίσματος και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη διατήρηση της απώλειας και επαναπρόσληψης όλων των κιλών που χάθηκαν. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους :

 

  • παραμένει η “συναισθηματική πείνα“: δηλαδή το φαγητό παραμένει ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, χρόνιου στρεςκαι της κατάθλιψης.
  • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από διατροφική εκπαίδευση για τους σωστούς συνδυασμούς των τροφών και το αίσθημα κορεσμού.
  • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα των ατόμων.

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα θαυματουργό μέσο για το αδυνάτισμα. Παρότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η φαρμακοθεραπεία δεν αποτελεί την πρώτη μέθοδο επιλογής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά. Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους αποτελούν μόνο ένα μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας που πρέπει να περιλαμβάνει πρωτίστως αλλαγές στη διατροφή αλλά και στον συνολικό τρόπο ζωής.  Η φυσική άσκηση και οι αλλαγές στη διατροφή αποτελούν τις μοναδικές ασφαλείς προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μακροπρόθεσμα.

Προγραμματίστε μια συνεδρία
Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα

Πίνακας περιεχομένων

aristea
ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΑΖΟΥΛΗ

Χημικός - MSc Διατροφή και μεταβολισμός
Απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρώπινη Διατροφή και το Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Εργάστηκε ένα χρόνο ως ερευνήτρια στο Rowett Research Institute.