Skip to content

Τριχόπτωση και Διατροφή

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

 

Τριχόπτωση και Διατροφή

Το θέμα της διατροφής είναι περίπλοκο, καθώς η σωστή διατροφή είναι εξατομικευμένη.
Η πρωτεΐνη, τα αμινοξέα, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες (C, D, E, Φυλλικό Οξύ) και τα μέταλλα (Σίδηρος, Ψευδάργυρος) παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του θύλακα των τριχών και στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων.
Mπορούμε να προλαμβάνουμε ή να αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση τρώγοντας ισορροπημένα. Τι περιλαμβάνει όμως μια ισορροπημένη διατροφή;  Ας δούμε ποιες τροφές και με ποιον τρόπο συνδέονται με την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

 

Τροφές – σύμμαχοι για τα μαλλιά

 

Πρωτεΐνη

Το κύριο δομικό συστατικό των μαλλιών είναι η πρωτεΐνη, επομένως μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.
Οπότε συστήνεται η διατροφή μας να εμπλουτιστεί με ψάρια, θαλασσινά, κρέας, αυγά και όσπρια για την παραγωγή κερατίνης στην τρίχα.
Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο σημαντικότερος αυτών είναι το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών για ένα υγιές άτομο που ακολουθεί καθιστική ζωή υπολογίζεται στα 0.8 γραμμάρια πρωτεΐνης / κιλό σωματικού βάρους.

 

Βιοτίνη (Β7)

Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις των βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορούν να επιτευχθούν με μια ισορροπημένη διατροφή, με εξαίρεση τη βιοτίνη, η οποία είναι η μόνη βιταμίνη Β που παράγεται από τον οργανισμό.
Η βιοτίνη συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκονεογένεσης, στον μεταβολισμό κάποιων αμινοξέων και στη σύνθεση λιπαρών οξέων. Επιπλέον ενισχύει τη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών, προάγει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.
Η περισσότερη διαιτητική βιοτίνη βρίσκεται στην πρωτεΐνη. Μια επαρκής πρόσληψη βιοτίνης για ενήλικες είναι 30 μg/ημέρα. Διατροφικά μπορούμε να την βρούμε σε κρόκους αυγών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, συκώτι, μανιτάρια, μπανάνες, γλυκοπατάτες.

 

Φυλλικό Οξύ

Το φυλλικό οξύ ανήκει επίσης στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή όλων των κυττάρων του σώματος συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών.
Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι 400 μg ημερησίως για ενήλικες. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλλικό οξύ είναι τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα αυγά και τα φιστίκια.

 

Βιταμίνη 12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία του θύλακα της τρίχας με οξυγόνο, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, καθώς παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Β12 είναι μόλις 2,4 μg.
Οι τροφές που παρέχουν βιταμίνη Β12 είναι το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό συστήνεται ο τακτικός έλεγχος και η χρήση συμπληρωμάτων σε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που προέρχεται από το μεταβολισμό της γλυκόζης. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και τη σύνδεση των ινών της κερατίνης. Επιπλέον η βιταμίνη C παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εντερική απορρόφηση του σιδήρου. Επομένως, η πρόσληψή της είναι σημαντική σε ασθενείς με τριχόπτωση που σχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου.
Η ημερήσια πρόσληψη για τους άνδρες είναι 90 mg και για τις γυναίκες 75 mg.  Τρόφιμα πλούσια στη εν λόγω βιταμίνη είναι τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, οι ντομάτες και οι πιπεριές.

 

Βιταμίνη D

Η Βιταμίνη D παράγεται κατά την έκθεση του σώματος στο φως του ήλιου, ο οποίος αποτελεί και τη βασικότερη πηγή της. Είναι απαραίτητη για την ανθεκτικότητα των οστών και την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη υγιών τριχοθυλακίων. Ειδικά σε εποχές όπως το φθινόπωρο, που παρατηρείται το φαινόμενο της εποχιακής τριχόπτωσης συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων την εν λόγω βιταμίνης.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για υγιείς ενήλικες είναι 600 IU. Η έλλειψή της όμως είναι σύνηθες σε περιόδους με περιορισμένη ηλιοφάνεια καθώς δεν υπάρχουν πολλές τροφές που να αποτελούν πλούσια πηγή της.
Οι κυριότερες πηγές της είναι τα ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, κρόκος αυγού, μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά

 

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Εμπλέκεται στην οξειδωτική/αντιοξειδωτική ισορροπία, βοηθά στην προστασία από βλάβες των ελεύθερων ριζών  και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Η ημερήσια λήψη της βιταμίνης Ε είναι 15 mg ανά ημέρα. Μπορούμε να την βρούμε σε ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φουντουκέλαιο, ηλιέλαιο, φουντούκια, κουκουναρόσπορο, αβοκάντο, μάνγκο, ακτινίδιο.

 

Σίδηρος Fe

Ο σίδηρος είναι το σημαντικότερο μέταλλο για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμμετέχει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων & αιμοσφαιρίνης καθώς μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα και ολόκληρο το σώμα. Έτσι λοιπόν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό. Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη σιδήρου συγκαταλέγεται μεταξύ των συχνότερων ανεπαρκειών, προσβάλλοντας μέχρι και το 80% των ανθρώπων.
H συσχέτιση της τριχόπτωσης και του χαμηλού επιπέδου φερριτίνης, δηλαδή της αποθήκη του σιδήρου στο σώμα, έχει συζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Προκειμένου να αντιστραφεί η σοβαρή τριχόπτωση, συνίσταται η διατήρηση της φερριτίνης στον ορό σε επίπεδα> 40 ng/dL.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το συκώτι, το βόειο κρέας, τη σόγια, τις αγκινάρες, το σπανάκι και τα δαμάσκηνα.

 

Ψευδάργυρος Zn

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τον παράγει μόνο του, πρέπει να παρέχεται μέσω της διατροφής. Ωφελεί τον οργανισμό με τη συμμετοχή του στο ανοσοποιητικό, το υγιές δέρμα και τα τονωμένα ανθεκτικά μαλλιά.
Η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου κυμαίνεται από 8 έως 10 mg ανά ημέρα και συνήθως την προσλαμβάνουμε εύκολα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.Οι κύριες διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα ψάρια, το κρέας, τα στρείδια, τα κόκκινα φασόλια, η κινόα, η βρώμη, οι ηλιόσποροι και το μπρόκολο.

 

Η τριχόπτωση θεωρείται κοινό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και έχει αρνητική ψυχολογική και συναισθηματική επίδραση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

 

 

Συχνές μορφές τριχόπτωσης

Οι δύο πιο συχνές μορφές τριχόπτωσης είναι

  • η ανδρογενής αλωπεκία και

  • η διάχυτη τριχόπτωση

 

Τριχόπτωση – Τα αίτια;

Παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την τριχόπτωση είναι οι ακόλουθοι :

  •  Κληρονομικότητα:

Η κληρονομικότητα είναι η συνηθέστερη αιτία για την εμφάνιση τριχόπτωσης.

  • Υπερβολικό άγχος

  • Εγκυμοσύνη

  • Εμμηνόπαυση

  • Διαταραχές θυρεοειδούς αδένα (π.χ. υποθυροειδισμός)

  • Φάρμακα

  • Διατροφικές διαταραχές

  • Κακή διατροφή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών (π.χ. μη επαρκής πρόσληψη σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D κ.α.)

 

 

Σαν κατακλείδα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, είναι συνδεδεμένη με την τριχόπτωση καθώς η υγεία της τρίχας συνδέεται άμεσα με τις βιταμίνες που έχει το σώμα μας. Επομένως η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Σε περιπτώσεις που η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προσφέρονται στο εμπόριο εξειδικευμένα συμπληρώματα κατά της τριχόπτωσης που μπορούν να ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70. doi: 10.1007/s13555-018-0278-6. Epub 2018 Dec 13. PMID: 30547302; PMCID: PMC6380979.

 

 

Προγραμματίστε μια συνεδρία
Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα

Πίνακας περιεχομένων

aristea
ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΑΖΟΥΛΗ

Χημικός - MSc Διατροφή και μεταβολισμός
Απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρώπινη Διατροφή και το Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Εργάστηκε ένα χρόνο ως ερευνήτρια στο Rowett Research Institute.