Skip to content

Τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα

Όλοι επιθυμούμε ένα σταρένιο χρώμα στην επιδερμίδα πάντα όμως με τις απαραίτητες προφυλάξεις από τον ήλιο. Η μελανίνη είναι η ουσία  που ευθύνεται για το σκουρόχρωμο δέρμα μας καθώς τα μελανοκύτταρα μας προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εκκρίνοντάς την. Με λίγα λόγια το μαύρισμα του δέρματος είναι μια φυσιολογική απάντηση του οργανισμού μας για να προστατευτεί από τον ήλιο. Σκοπός μας είναι  να αποκτήσουμε ένα ασφαλές μαύρισμα με υγεία ως προς  το δέρμα και να αποφύγουμε την  παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο που συνεπάγεται την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το καλοκαίρι μπορούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο με την ορθή χρήση αντηλιακού και αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες. Ένας επιπλέον τρόπος προστασίας από τον ήλιο είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας,  πίνοντας δηλαδή άφθονα υγρά.

Για τη σωστή λειτουργιά του οργανισμού μας και για την υγεία του δέρματός μας ουσιαστικό ρόλο παίζει η διατροφή. Είναι γεγονός, πως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσουμε ένα υγιές μαύρισμα ενώ είναι πολύ σημαντική η προσφορά της στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων από τον ήλιο.

 

Ποιες τροφές  βοηθούν στο μαύρισμα?

 

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και τους αποδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα . Αποτελούνται από προβιταμίνες Α και είναι ο βασικότερος σύμμαχός μας στην προσπάθεια για μαύρισμα καθώς επίσης  αποτελούν και ασπίδα έναντι στις πανάδες και σε διάφορους δερματικούς ερεθισμούς .Το λυκοπένιο είναι η κόκκινη χρωστική που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και θα το βρούμε στο καρπούζι και στη ντομάτα.  Η λουτεΐνη με την σειρά της έχει αντιοξειδωτική  δράση που την βρίσκουμε στο μπρόκολο και το σπανάκι και μαζί με το λυκοπένιο αποτελούν τα βασικά καροτενοειδη που θα πρέπει να έχουμε στην διατροφή μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Επιπλέον καροτενοείδη θα βρούμε στις πιπεριές, στη γλυκοπατάτα , στα νεκταρίνια , στα κολοκύθια  και στο μάνγκο.  Έτσι λοιπόν πολύχρωμες σαλάτες και φρέσκα φρούτα είναι ιδανικές επιλογές στην παραλία.

 

Χαλκός   

Ο χαλκός συμμετέχει σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού μας όπως η  απορρόφηση σιδήρου, η μεταφορά οξυγόνου , ο σχηματισμός αιμοσφαιρίνης κ.α.  Επίσης έρευνες έδειξαν πως ο χαλκός διεγείρει τη έκκριση του ενζύμου τυροσινάση η οποία είναι πρόδρομος της μελανίνης. Τον χαλκό τον οποίο δεν μπορεί να παράξει ο οργανισμός μας  θα τον βρούμε μέσω της διατροφής στα μανιτάρια, στα θαλασσινά , στο συκώτι, στα σταφύλια και στα καρύδια.

 

Σελήνιο και ψευδάργυρος  

Όπως όλα τα ιχνοστοιχεία έτσι το σελήνιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα καθώς συμμετέχουν σε πολυάριθμες λειτουργίες που συμβαίνουν στο σώμα μας. Για να αποκτήσουμε ένα όμορφο μαύρισμα και να προστατέψουμε το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία αυτά τα  δυο μέταλλα θα μας βοηθήσουν. Επίσης παίρνουν μέρος στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης βοηθώντας έτσι στην ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Θα τα βρούμε καταναλώνοντας θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια αλλά και ξηρούς καρπούς. Τα βραζιλιάνικα φιστίκια αποτελούν την κύρια πηγή του σεληνίου, αφού περιέχουν περισσότερο σελήνιο ανά γραμμάριο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού  και αποθηκεύεται στο συκώτι. Η βιταμίνη Α  φαίνεται να ευνοεί την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία κι ευερέθιστο δέρμα. Πλούσιες ποσότητες βιταμίνης Α θα βρούμε  σε ζωικά τρόφιμα, όπως τα ψάρια, το συκώτι, τα τυριά κι ο κρόκος του αυγού.

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C  ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C εμποδίζει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία, και έτσι  συμβάλλει στη διατήρηση της επιδερμίδας και στη γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων από τον ήλιο. Δρα πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε και το χαλκό. Η βιταμίνη C δεν συντίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό έτσι  θα την βρούμε σε τροφές όπως οι φράουλες, τα πεπόνια, οι ντομάτες, οι πιπεριές,  τα λεμόνια, το μπρόκολο και το σπανάκι.

 

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε  είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη  με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτελεί ένα βασικό γρανάζι  για ένα υγειές μαύρισμα καθώς η  έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα, ευνοεί την εμφάνιση ραγάδων και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον μας  προστατεύει από την πρόωρη γήρανση του δέρματος.  Ποσότητες βιταμίνης Ε θα βρούμε καταναλώνοντας συχνά μεγάλα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς π.χ. αμύγδαλα.

 

Βιταμίνες συμπλέγματος Β  

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β  είναι ένας συνδυασμός από 8 βιταμίνες ( Β1,Β2,Β3,Β6, φολικό οξύ , Β12 και βιοτίνη). Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές  για πολλές μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό. Διατηρούν την ομαλή λειτουργία του δέρματος δρώντας προστατευτικά στα ηλιακά εγκαύματα. Η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και βοηθά σημαντικά στην κυκλοφορία του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Για να έχουμε επάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, ψάρια και θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, γαλακτοκομικά, φρούτα,  λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

 

Συνοψίζοντας

Αυτό το καλοκαίρι είτε ο στόχος είναι να αποκτήσεις την τέλεια απόχρωση είτε να προστατέψεις το σώμα  και την επιδερμίδα σου από την ηλιακή ακτινοβολία μην ξεχνάς τον πολύτιμο ρόλο της διατροφής. Εφοδίασε το πιάτο σου με πολύτιμές και πολύχρωμες επιλογές και με την βοήθεια του νερού θα πετύχεις μια πλήρη θωράκιση του οργανισμού σου. Θα είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στην πολύωρη  έκθεση στον ήλιο καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες. Προτίμησε έξυπνες επιλογές που θα συμβάλλουν στην προστασία της επιδερμίδας σου και θα την ενυδατώσουν.

Προγραμματίστε μια συνεδρία
Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα

Πίνακας περιεχομένων

aristea
ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΑΖΟΥΛΗ

Χημικός - MSc Διατροφή και μεταβολισμός
Απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρώπινη Διατροφή και το Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Εργάστηκε ένα χρόνο ως ερευνήτρια στο Rowett Research Institute.